host: www.nemco.dk
Hvad leder du efter?

Mindre madspild og mere energi til patienterne

Madspild blev reduceret med 65 %, da et afsnit på Rigshospitalet i København testede et nyt system til servering af aftensmåltider. Maden blev anrettet i Torus Pak-bakker fra Nemco

04.05.2020

65 % mindre madspild og 10 % større energitilførsel til patienterne. Det var blandt de opsigtsvækkende resultater, da et afsnit på Rigshospitalet i København testede et nyt system til servering af aftensmad, hvor maden blev anrettet i Torus Pak-bakker fra Nemco.

Bent Andreasen, selvstændig business development manager og tidligere funktionschef for Enhed for mad og drikke på Rigshospitalet, var hovedmand bag projektet, som indgik i Bent Andreasens afhandling på MBA-uddannelsen.

- Vi undersøgte effekterne af at erstatte det normale aftensmåltid, hvor maden hentes på en buffetvogn, med portionsanrettet mad, som er tilpasset i forhold til den enkelte patients ønsker, fortæller Bent Andreasen.

Til patienternes store glæde kunne de bestille deres mad på en iPad senest en time før spisetidspunktet, og deres personlige måltid blev bragt op på afsnittet umiddelbart før spisetid. Alle retter blev afvejet inden opvarmning og servering. Tallerken, suppeskål eller emballage fra dessert blev igen vejet, efter at patienten var færdig med at spise.

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt patienterne var det især vigtigt, at patienterne havde valgmuligheder. Muligheden for at vælge både blandt forskellige retter og forskellige portionsstørrelser gjorde, at patienterne var mere tilfredse med aftensmåltiderne – selv om maden var den samme.

Maden indeholdt et forhøjet proteinniveau, så selv om nogle af patienterne bad om mindre portioner, øgedes energitilførslen pr. patient i testperioden med 10 % i gennemsnit.

- Set både fra en økonomisk og klimamæssig synsvinkel er det en enorm reduktion på 65 % madspild, der blev registreret. Det kan undre mig, at et landets største og mest indflydelsesrige storkøkkener på trods af disse resultater ikke ønsker at teste resultaterne i en større skala, siger Bent Andreasen.

Ifølge Bent Andreasen har det samme system været i drift i mange år med gode erfaringer på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm og Rikshospitalet i Oslo.

Nemco var med til at understøtte projektet med Torus Pak-bakker til portionsanretningerne og en Sealpac-pakkemaskine.

Torus Pak-bakkerne er funktionelle og kan bruges i alle professionelle storkøkkener. Bakkerne kan anvendes til mad på både frost og køl. Maden opvarmes i mikroovn eller ved brug af damp.

- Nu har systemet været testet på et afsnit på Rigshospitalet. Testen viser, at systemet med fordel kan bruges ikke alene på Rigshospitalet, men også på alle andre hospitaler i Danmark. Det vil også være relevant for de storkøkkener, der står for mad til ældre, der bor i eget hjem. Systemet vil også kunne bruges i store kantiner på virksomheder, slutter Bent Andreasen.