Gourmet-burgere hitter

Flere og flere forbrugere ønsker gourmetburgere, der har et rustikt og hjemmelavet udseende med det helt rigtige bid. Heldigvis råder producenterne af kød over udstyr, der kan fremstille burgere, som ser fuldstændig hjemmelavede ud og har samme lækre tekstur.

Markedet for burgere er tilsyneladende umætteligt. Men det er ved at tage en ny drejning. Markedet bevæger sig bort fra den frosne og maskinfremstillede discountburger og over til den kølede gourmet-burger - lavet af friskhakket oksekød af højeste kvalitet. Convenience er stadig væk vigtigt, men det skal kombineres med gastronomi og gourmet.

Denne gastrobølge gør sig også gældende på foodservice-siden. Her oplever man også en større efterspørgsel efter gourmetburgere, der er lavet af råvarer af premium kvalitet. Kødet i burgeren skal helst stamme fra køer af en særlig kødrace, være flammegrillet, rosa i midten, saftig, sprød, have det rigtige bid og med masser af smag. Og selvfølgelig med et håndlavet og rustikt udseende.

- I fødevareindustrien er man opmærksom på gourmetburger-trenden. Både forbrugere fra private husholdninger og større aftagere inden for fx detailhandelen og restaurationsbranchen oplever derfor i disse år, at der udvikles en mangfoldighed af nye lækre produkter. Burgere er et af de områder, hvor der er en væsentlig kvalitetsudvikling i gang, siger direktør Lars Olsgaard fra Nemco, der leverer løsninger til fødevareindustrien.

Med andre ord luksusburgeren – eller gourmetburgeren - er født, og det stiller særlige krav til de mange kødvirksomheder, der producerer ferske burgere i stor skala.

Rustikt og hjemmelavet udseende

Som tidligere nævnt er det krav, at den rå og formede burgerbøf skal have et hjemmelavet udseende, dvs. håndformet og ellers behandlet efter alle kunstens regler. En traditionel industriburger har et lidt kedeligt og ensartet udseende med en temmelig hård tekstur. Kanterne på det formede kød er helt ens og afrundet, og kødet er presset godt sammen som følge af det hårde tryk, der anvendes under fremstillingen.

En håndformet burger ser meget anderledes ud end en traditionel industriburger. Den håndformede burger har et rustikt og uensartet udseendet med revner og sprækker langs burgerkødets kant. Kødet er ligeledes mere luftigt og løst formet sammenlignet med kødet fra en traditionel industriburger, hvilket har betydning for smagen og teksturen af den færdigfremstillede burger.

Industrien kan godt lave ”hjemmelavede” burgere

Hidtil har det ikke være muligt for kødindustrien at fremstille burgerkød som har samme udseende og konsistens, som en hjemmelavet burger har. Men to maskiner fra Vemag har løst denne udfordring.

Det drejer sig om Vemags ”Minced Meat Portioner” og bøfformeren, ”Formmaschine FM250”. Disse to burgermaskiner sikrer, at det industrifremstillede burgerkød får det eftertragtede hjemmelavede udseende og samme bløde, lidt luftige og fine kødstruktur, som en håndformet burger har.

Det betyder, at forbrugerne ikke vil kunne se eller smage forskel på ægte håndlavet burger – og den burger, som er produceret på de to nævnte burgermaskiner fra Vemag.